zondag 26 juni 2016

Thema: Champagne

Datum: 4 juni 2016
Thema: Champagne
Door: Janneke

Janneke bezocht in de zomer van 2015 in de Champagne drie producenten. Aan de hand van foto's vertelt ze iets over deze verschillende champagnehuizen.

Als eerste is daar het Domaine Charlot Père & Fils in Châtillon-sur-Marne. Janneke sprak met Charlotte, die haar man Pierre ontmoette op de wijnschool, zoals er in Frankrijk vele zijn. Pierre nam het 4,5 ha tellende familiedomein in 2009 over van zijn grootmoeder Solange Charlot. Hij krijgt hierbij hulp van zijn neef Francis Charlot, die veel heeft geleerd van Pierre Masson, een groot voorvechter van de biodynamische wijnbouw in. Hoewel natuurlijke werkwijzen en traditie centraal staan bij deze producent, levert deze methode hier juist een moderne champagne op, namelijk eentje waar geen suiker aan de dosage wordt toegevoegd (zéro dosage). Dit type champagne wordt ook wel aangeduid met de term 'brut nature'.

Janneke bezocht ook het grotere champagnehuis Pommery, waar naast het uiterlijk van het kasteel vooral de enorme ondergrondse opslag indrukwekkend was.


Het derde bezochte domein is dat van Jean Louis Chauré in het dorpje Bassuet. De rondleiding werd door Jean Louis zelf gedaan. Toen Janneke hem vertelde van haar bezoek aan Charlot en de 'zero dosage'-champagnes daar, was zijn reactie een kort maar duidelijk "Impossible". Volgens hem was dit beslist niet de methode om een goede champagne te maken en een fenomeen dat zoals wij zouden zeggen getuigde van 'moderne fratsen'. Daarover kun je van mening verschillen; wij hebben beslist al eens bijzonder lekkere cava's van dit type gedronken. Dat hijzelf een heel fijne champagne kan maken, bewees de meegebrachte fles Millésimé 2002 Blanc de blancs (100% Chardonnay). Geproefd en leeggedronken!




PROEFNOTITIES


Naam van de wijn:
Jean Louis Chauré millésimé 2002 Blanc de blancs





UITERLIJK
Helderheid
helder
Kleur
amber/donkergeel
Intensiteit
licht
Andere
waarnemingen
zeer fijne mousse





GEUR
Conditie
zuiver
Intensiteit
licht/geurig
Aroma
toast, licht sherry-achtige tonen van gedroogd fruit (rozijn) en noten
Houtgebruik
-
Ontwikkeling
wat oudering op fles, nog net goed drinkbaar





SMAAK
Zoetgehalte
mild droog
Zuurgraad
redelijk wat zuren
Alcohol
gemiddeld
Tannine
-
Bitter
klein bittertje in de afdronk
Structuur /
mondgevoel
strak
Smaakintensiteit
gemiddeld
Afdronk
goede afdronk
Overige
waarnemingen






CONCLUSIE
Complexiteit
enigszins complex
Druivenras
Chardonnay
Klimaat
koel
Balans
goed
Ontwikkeling /
rijping
goede rijping, niet te lang meer laten liggen
Bewaar-
potentieel
ca. 10 jaar





OVERIGE
Prijs
ca. 15 euro
Cijfer
Waar gekocht
Chauré wijnhuis8,5
Datum aankoop
zomer 2015
Datum proeven
04-06-2016






Geen opmerkingen:

Een reactie posten